Zalety podwieszanego piekarnika
Z całą pewnością większość z nas korzysta w kuchni z takiego sprzętu jak piekarnik. Mało prawdopodobne jest też to, że urządzając kuchnię nie pomyślelibyśmy o zakupie piekarnika. Nawet bowiem jeśli nie używamy go bardzo często, bo przykładowo tylko raz na jakiś czas gdy chcemy upiec ciasto to i tak się przydaje. Kiedy myślimy o piekarniku zazwyczaj kojarzy się on nam ze sprzętem znajdującym się na podłodze bądź też wbudowanym w meble i umiejscowionym zaraz nad podłogą.
Oczywiście takim skojarzeniom nie można się dziwić, bo rzeczywiście najczęściej w taki sposób lokalizujemy piekarnik. Niemniej jednak coraz to częściej można spotkać się z takimi projektami kuchni, gdzie piekarnik znajduje się nie zaraz nad podłogą i tuż pod płytą, ale zawieszony jest na wyższej wysokości, przykładowo metr od podłogi. Płyta zaś w takim wypadku znajduje się w zupełnie innym miejscu. Rozwiązanie to jest rzecz jasna bardzo ciekawe w sensie wizualnym, ale nie da się ukryć, że posiada także liczne plusy.
Podstawową zaletą jest to, że nie musimy się schylać, by zajrzeć do potrawy znajdującej się w piekarniku. Mamy bardzo łatwy, wygodny dostęp. Dzięki temu na pewno też istnieje o wiele mniejsze ryzyko poparzenia się przez naszą nieuwagę i zły dostęp, co zdarza się raczej dość często w przypadku piekarników umiejscowionych zaraz przy podłodze. A skoro już jesteśmy przy kwestii poparzeń, to oczywiście od razu na myśl nasuwa się to, że zwłaszcza małe dzieci często lubią zbliżać się do niebezpiecznych sprzętów. Gdy zaś piekarnik jest włączony może być bardzo niebezpieczny. Ale jeśli będzie znajdował się wystarczająco wysoko to dziecko zwyczajnie nie będzie miało do niego dostępu. A jest to szczególnie ważne w przypadku bardzo małych dzieci, którym nie zawsze jesteśmy w stanie wytłumaczyć, że coś jest niebezpieczne i nie powinny się do tego zbliżać.
Dodaj komentarz