Kuchenka mikrofalowa
W dzisiejszych czasach już niemal w każdym domu, a dokładniej rzecz ujmując w każdej kuchni znajduje się taki sprzęt jak kuchenka mikrofalowa, czyli popularna mikrofalówka. Oczywiście nie można się temu dziwić w żaden sposób, bo jest to urządzenie niesamowicie wygodne. Powstaje tylko pytanie do czego tak naprawdę mikrofalówka powinna służyć?
Przede wszystkim ów sprzęt wykorzystujemy do tego, by coś podgrzać, przykładowo obiad, jeśli wracamy do domu później aniżeli pozostali domownicy. Dzięki kuchence mikrofalowej nie ma potrzeby pozostawiania obiadu w garnkach, na patelniach i tak dalej, bo można wszystko nałożyć na jeden talerz, a później w ciągu zaledwie minuty podgrzać, zaś cały bałagan po obiedzie szybko posprzątać. Z drugiej jednak strony warto wiedzieć o tym, że mikrofalówkę powinniśmy wykorzystywać w miarę możliwości rzadko. Dlaczego?
Dowiedzione jest bowiem, że potrawy podgrzewane w mikrofalówce tracą swoje cenne składniki odżywcze. Poza tym nie da się ukryć także tego, że po prostu obiad z pieca czy z piekarnika jest o wiele smaczniejszy niż też przygotowany w kuchence mikrofalowej. I tak jeśli przykładowo chcemy podgrzać mleko dziecku, zwłaszcza małemu, nie powinniśmy robić tego w kuchence, ale w zwykłym garnku, by mleko mogło się zagotować. Oczywiście podgrzanie w kuchence jest o wiele szybsze i wygodniejsze, ale czy bezpieczniejsze? Niestety, niekoniecznie.
Rzecz jasna to na ile będziemy korzystać z kuchenki jest wyłącznie naszą sprawą, ale dobrze jest jednak nie stawać się zbyt leniwymi. Pamiętajmy również o tym, że kuchenkę mikrofalową należy często czyścić. Do podgrzewania potraw w kuchence mikrofalowej warto też używać specjalnych pojemników z pokrywką. Nie powinniśmy natomiast podgrzewać niczego w garnkach i opakowaniach, które nie są przeznaczone do użytku w mikrofalówce, bo zwyczajnie może się to wcześniej czy później odbić na naszym zdrowiu.
Dodaj komentarz