Ciśnieniowe ekspresy do kawy
Któż z nas nie lubi pić kawy, szczególnie o wczesnym poranku? Niezawodnym urządzeniem w naszej kuchni jest ekspres do kawy, który składa się z takich części, jak bojler, a więc ogrzewany za pomocą elektrycznej grzałki zbiornik, do którego wlewamy wodę, a także pojemnik zaopatrzony w sitko z filtrem, do którego wsypujemy kawę. Po włączeniu przez nas ekspresu grzałka ma za zadanie podgrzać wodę do temperatury około 100 stopni Celsjusza. Następnie woda przechodzi przez pojemnik z kawą, zamieniając się tym samym w napar, który skapuje do dzbanka, bądź do filiżanki — w zależności, czy posiadamy dzbanek jako część wyposażenia naszego ekspresu — tyle o zasadzie działania ekspresu do kawy.
Czym mogą się różnić ekspresy do kawy? Podstawową różnicą może być przede wszystkim moc grzałki, pojemność zbiornika na wodę oraz filtra na kawę, a także poziom ciśnienia, z jakim gorąco woda, bądź para wodna przechodzi przez pojemnik zawierający kawę. Im wyższe jest to ciśnienie, tym też kawa jest lepsza. Możemy wyróżnić ekspresy do kawy niskociśnieniowe, a więc takie, w których para ma ciśnienie od 2,5 do 4 barów. Przygotowania takiej kawy trwa dość długo (standardowo około 2-3 minut), a także wysokociśnieniowe, w których to woda o temperaturze 95 stopni Celsjusza oraz o ciśnieniu 15 barów jest przepompowywana przez pojemnik z kawą. Wysokie ciśnienie sprawia, że otrzymana przez nas kawa ma zdecydowanie bardziej pełny smak i aromat. Ekspresy wysokociśnieniowe charakteryzuje krótki czas parzenia kawy, około 20-30 sekund. Taka kawa zawiera też mniej kofeiny.
Dodaj komentarz